Задържаха близо 400 кг хероин във Варна (ОБНОВЕНА)

В резултат на съвместни действия на служители на ГДБОП и Агенция „Митници“, под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна, е предотвратена контрабандата на хероин, с общо тегло от 401,468 кг.

На 7 февруари в пристанище Варна – Запад пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай. На него се намирали четири контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка /битумни ролки/. Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.

В хода на проверката било установено, че битумните ролки в три от контейнерите се различават по цвят и надписи от останалите.  От извършения оглед станало ясно, че 71 ролки са с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Експертната справка установила, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, по цени за нуждите на наказателното производство.

По случая е образувано досъдебно производство. В хода на проведените оперативно – издирвателните действия служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна са установили и задържали извършителите – 35 – годишен /собственик на дружеството вносител на стоката/ и 45 – годишен митнически служител.

Двамата са привлечени към наказателна отговорност, с прокурорско постановление са задържани за срок до 72 часа, предстои искане за постоянното им задържане.

Работата по досъдебно производство за престъпление по чл. 242, ал. 2 във връзка  чл. 20 ал. 2 от НК продължава под ръководството на Окръжната прокуратура.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии