АПИ: 855 машини са обработвали републиканските пътища през нощта. Шофьорите да карат внимателно и подготвени за зимни условия

Снимка: АПИ

855 машини са обработвали републиканските пътища през изминалата нощ. Настилките и съоръженията се третират срещу заледяване и хлъзгавост, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Поетапно се възстановява движението на тежкотоварните моторни превозни средства над 12 т по АМ „Тракия“ в областите София и Пазарджик. Възстановено е преминаването на МПС на 12 т по АМ „Хемус“ в област София.

По път I-6 Кюстендил – ГКПП “Гюешево” автомобилите над 12 т е необходимо задължително да са с вериги. Ограничено е преминаването на автомобили над 12 т, през проходите „Предела“ и „Петрохан“ и „Троянски“, както и в проходите „Рожен“, „Печинско“ и „Превала“ където e забранено и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Днес в 19 области в Западна, Централна и Южна България – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново,  Перник,  София – град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии