Военноморските сили с нараснал принос към колективната отбрана през 2020 г.

През 2020 г. командването на флота успя своевременно и адекватно да реагира на промените и ограниченията, свързани с противоепидемичните мерки, като създаде условия за балансирано натоварване при подготовката на военнослужещите и за запазването на тяхното здраве. В резултат ВМС изпълниха планираните дейности за подготовката на личния състав през годината и поетите ангажименти към НАТО за увеличаване на приноса ни към колективната отбрана. Това се посочва в анализа на състоянието и подготовката на Военноморските сили през 2020 г., представен днес, 12 февруари, от капитан I ранг Камен Кукуров – началник щаб на Военноморските сили. На анализа присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, военнослужещи от щаба на флота.

Акцент беше поставен на нарасналото участие на кораби в състава на постоянните групи на НАТО,  което е в резултат на изпълнението на поетите ангажименти на страната за увеличаване на приноса ни към колективната отбрана на Алианса. Беше откроено отличното представяне на екипажите на фрегатите „Смели” и „Верни“ в състава на Втората постоянна група кораби на НАТО (SNMG2), на  минен ловец „Цибър” и базов миночистач „Прибой” в състава на Постоянната противоминна група кораби на НАТО (SNMCMG2), както и на фрегата „Смели” в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море. Високи са оценките и за участието на военнослужещи от ВМС в проведените през изминалата година 26 международни учения.

В анализа се посочва, че въпреки наложените ограничения в извънредната епидемична обстановка,  Военноморските сили успяха да проведат всички основни мероприятия по подготовката, заложени в плана за дейността им през 2020 година. Бяха посочени дейностите, които поради своята значимост определят облика на годината за ВМС. Откроени бяха успешно изпълнената експериментална практическа ракетна стрелба с боен пуск от подвижен брегови ракетен комплекс „Рубеж”, която допринесе за запазването на ударните способности на ВМС; националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020”,  което показа ефективно взаимодействие между родовете сили на ВМС, добра оперативна съвместимост с ВМС на държавите-членки на НАТО, участвали в учението, и успешно взаимодействие с правителствени и неправителствени организации; българо-румънското противоминно учение „Poseidon”, в което участва и постоянната противоминна група кораби на НАТО. По време на учението, с домакин българските ВМС, в Северния несебърски залив бяха открити пет исторически морски мини тип „ЕМА“ и една морска мина тип „ЕМC“. Те бяха успешно унищожени от екипажа на минен ловец „Цибър“, водолазни групи от състава на дивизиона и отряда кораби със спомагателно назначение.

През 2020 г. формированията от ВМС реагираха на всички сигнали, постъпили от структурите на държавната власт, за оказване на помощ на населението при бедствия. Специализирани екипи от ВМС участваха в издирвателната акция на член на екипажа на търговски кораб в български териториални води, както и в дейности за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси и морски мини на територията на областите Варна, Бургас и Добрич.

Изминалата година е важна и за модернизацията и повишаването на способностите на ВМС със сключването на договора между Министерството на отбраната и търговско дружество „FR. LURSSEN WERFT GmbH & Co. KG“ за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб, както и с придобиването на 2 минни ловци от Кралство Нидерландия.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии