Потвърдиха ареста на задържан за притежание на прекурсори

Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на обвиняем за държане на два вида прекурсори. Делян А. е обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР – Варна от 2018 г. за притежание на толуол и червен фосфор.

Защитата му оспорва да е извършено престъпление, като твърди, че Делян е имал два литра вещество, което не е поставено под специален режим и се продава свободно в търговската мрежа. Следователно не е приложима разпоредбата на закона, че ги е държал без разрешение, тъй като не се изисква такова. Откритият червен фосфор пък бил в пренебрежимо малко количество и според  адвоката му няма доказателства, че обвиняемият е щял да ги разпространява.

Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна обремененото съдебно минало на обвиняемия – осъждан е за наркопрестъпление. Според държавното обвинение, толуолът е прекурсор, а червеният фосфор – средство за производство на амфетамин. Намерена била и електронна везна. Прокурорът счита за безспорна целта на притежаването на тези вещи.

Апелативният съд прецени, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение за съпричастността на Делян А. към престъплението. Въззивната инстанция сподели извода на първостепенния съд, че има опасност обвиняемият да извърши престъпление, предвид справката му за съдимост. Той е осъждан за сходни престъпления, а сегашното деяние е извършено в изпитателния срок на присъда от 2016 г.

С тези аргументи Апелативен съд – Варна заключи, че „задържане под стража“ е правилна и законосъобразна мярка за неотклонение за обвиняемия в държане на прекурсори Делян А.

Определението не подлежи на обжалване.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии