Районният съд във Варна наложи наказание на 18-годишен, подал фалшив сигнал на телефон 112

Конкретният случай с обаждането до националната телефонна линия е регистриран след полунощ на 29 май 2020 година. 18-годишният подсъдим бил в дома на свои роднини, където се почерпили с алкохол. Младежът решил да си направи шега, взел оставен на масата мобилен апарат, включил високоговорителя и позвънил на спешния телефон. След като отговорили на обаждането му, подсъдимият се представил с чуждо име, казал че е непълнолетен и съобщил адреса, на който се намира.  Пред служителя той обяснил, че родителите му са в чужбина, оставен е при вуйчо си, който същата вечер направил опит да блудства с него.

По този начин 18-годишният младеж предал по телефон на национален номер „112“ невярно повикване за тревога, като сигнализирал за опит за блудство и насилие с непълнолетно лице. Предаването по телефон или по друг начин на невярно повикване за помощ, злополука или тревога е престъпление против реда и общественото спокойствие, наказуемо по чл. 326 от НК.

18-годишният подсъдим е неосъждан досега. По внесено от прокуратурата постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, съдът му наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лева.

Решението на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии