Задържане под стража вместо домашен арест за обвиняем за притежание на наркотици с цел разпространение

Варненският апелативен съд измени от „домашен арест“ в „задържане под стража“ мярката за неотклонение на обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Йордан Й. е обвиняем заедно с още четирима души по досъдебно производство, образувано през ноември миналата година. 20-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност на 29 октомври тази година за това, че в гр. Дългопол и в с. Красимир в съучастие като съизвършител е държал с цел разпространение марихуана с тегло 529,2 грама, метамфетамин – 556,7 гр, и екстази – 42,3 гр.

На 30 октомври Окръжният съд във Варна е постановил първоначалното му задържане под стража, но на 21 декември е определил домашен арест, който прокуратурата протестира.

Представителят на Апелативната прокуратура не намира пречки Йордан Й. да пребивава в ареста. Макар обвиняемият да не оспорва авторството на деянието, защитата му уверява, че няма опасност той да се укрие или да извърши престъпление.

Настоящият съдебен състав счита, че не е разколебано обоснованото предположение за съпричастността на обвиняемия към престъпната дейност. Няма важни социални или здравословни причини, които да налагат изменение на мярката за неотклонение. Не е отпаднал рискът той да се укрие или извърши престъпление. Апелативният съд се разграничи от становището на първата инстанция, че Йордан има добро процесуално поведение и съдейства за разкриване на истината. Напротив, той се е възползвал от правото си да не дава обяснения и така не е спомогнал за изясняване на фактите. Иззетите при разследването наркотични вещества не са в малки количества, което говори за продължавана престъпна дейност. Йордан сам е отговарял на телефона, чрез който са правени уговорки за продажба на забранени вещества. Освен това е отправял заплахи на задлъжняло лице. В допълнение, обвиняемият не работи и не разполага с други доходи, освен от разпространителска дейност.

Всички тези обстоятелства доведоха въззивната инстанция до извода, че определението на Окръжния съд във Варна, с което спрямо Йордан Й. е постановен домашен арест, е незаконосъобразно. Затова Апелативният съд отмени този съдебен акт и потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

Сподели
Share