Да не забравяме да бъдем внимателни на пътя е призивът на „Пътна полиция” при ОДМВР-Варна

Коледните и новогодишните празници са светли празници, които обичайно се свързват със семейни празненства и приятелски събирания. Тази година това е различно!

2020-та години е белязана с извънредна епидемична ситуация, пред която е изправен целият свят. В страната са в сила противоепидемични мерки, целящи ограничаване разпространението на коронавирус инфекция, разписани в заповед РД-01-677 от 25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването и с удължен срок на действие със заповед РД-01-718 от 18.12.2020 г. Това определя различна организация на празничните дни и различна гледна точна относно тяхното прекарване за всички нас.

ОД на МВР – Варна предприема всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред и сигурността на града. Засилено ще бъде полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на Варна, в жилищните квартали.

Пътна полиция с необходимите мерки за безопасност на движението през предстоящите почивни дни

Припомняме основните правила за безопасно движение по пътищата:

ЗА ВОДАЧИТЕ:
1) Прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
2) Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане! Пътуването през зимата често е непредвидимо! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.
3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!
4) Винаги поставяйте предпазни колани!
5) При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта.
6) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.
7) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества!
8) Бъди концентриран, не си отклонявай вниманието! Ако си уморен, не шофирай!
9) Подготви се за непредвидени ситуации и аварии:
Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.
Подсигури се с достатъчно вода и храна за път. За дълъг път вземи одеяло за всеки случай.
Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.
Винаги информирай близките си къде и с кого си, по какъв маршрут се движиш.
Набави си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

ЗА ПЕШЕХОДЦИ
1) Обличайте се цветно! Ако може, прикачете светлоотразителни елементи на връхната си дреха!
2) При пресичане спрете или намалете музиката, свалете слушалките, за да възприемате по-добре страничните шумове от автомобили, хора, светофари! Помнете, че шапките и слушалките намаляват степента на възприятие на шумове!
3) Използвайте подлезите и надлезите за пешеходци! Пресичайте на пешеходни пътеки!
4) Дори да сте с предимство, убедете се, че шофьорът е възприел намеренията Ви, и едва тогава пресечете.
5) Не тичайте, за да хванете автобус, тролей, трамвай! По-добре изчакайте следващия, макар че може да закъснеете. Не забравяйте, че зимните обувки и дрехи, ограничават движенията на пешеходеца!

С пожелание за здраве!


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии