България и Белгия ще са домакини на Златната лига по волейбол през 2021 г.

Снимка: pixabay.com

Рекордните 40 национални отбора, представляващи 26 федерации, ще участват в Европейската лига по волейбол при мъже и жени през 2021 година. Европейската Златна лига ще продължи да бъде с 12 отбора от всеки пол. Във второто ниво – Сребърната европейска лига ще участват по осем отбора за мъже и жени, съобщава БНР.

Престижната надпревара ще започне в края на май. Административният борд на CEV потвърди на последната си виртуална среща, че Белгия и България ще бъдат домакини на турнирите съответно за мъже и жени от финалната четворка (18-20 юни 2021 година). И двете страни трябваше да организират финалите през 2020 година, но избухването на коронавирусната епидемия предизвика хаос в международния спортен календар и отмени състезанията.

При мъжете Турция ще се опита да запази титлата, спечелена през 2019 г. в Талин. Тимът ще се състезава в група “С” със съперницитв от Чехия, Беларус и Португалия. В група “А” домакинът Белгия ще се изправи срещу Испания. В група “В” Холандия ще играе с Украйна, Словакия и Румъния.

При жените носителят на титлата от 2019 година Чехия ще срещне Хърватия, Беларус и Унгария в група “C”. Волейболистките на България, победителки през 2018 г., както и домакини на финалната четворка тази година, ще се изправят срещу Украйна, Словакия и Финландия в група “В”. Азербайджан ще бъде в компанията на Испания, Румъния и Франция в група “А”. Победителите във всяка група ще се присъединят към домакините Белгия и България на финалите.

Ако Белгия и България завършат като първенци на съответната група, вторият най-добре класиран отбор в съответния поток също ще стигне до финалната четворка. Поради коронавирусната криза CEV и участващите национални федерации се споразумяха да изменят състезателния формат на състезанието, връщайки се към турнирен принцип вместо мачове на разменено гостуване. По този начин се намаляват международните пътувания рискът от инфекция с коронавирус.

Двата най-добри отбора от Европейската златна лига ще се присъединят към домакините Хърватия и Португалия в турнира на FIVB Challenger Cup за жени и мъже през 2021 г. Победителят от тази финална надпревара ще получи промоция за участие във Волейболната лига на нациите през 2022 година.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии