Съюзът на математиците в България – секция Варна стартира проект за обучение по математика в електронна среда

Фондация „Америка за България“ обяви одобрените 15 проекта в конкурса „Онлайн учене“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в България. Единият от грантовете е за проекта “Математика в електронна среда Geogebra Activity/Classroom (M૯GA)” на Съюза на математиците в България – секция Варна на стойност 39 950 лв. Реализирането му ще е през 2021 година. Основните дейности в него са разработване и експериментиране на модел за електронно интерактивно обучение по математика чрез решаване на проблеми във виртуалната платформа GeoGebra Activity/Classroom. Целта му е да измени образователния процес в електронна среда, с което да повиши неговата ефективност.

Дейностите по проекта ще бъдат осъществени в два етапа. Първият етап включва разработване на теоретичен модел M૯GA, обучение на учители за реализирането му и създаване на интерактивни динамични листове. През втория етап е предвидено провеждане на уроци по M૯GA модела в училища във Варна и областта, представяне на резултатите от реализирането му на регионална конференция, както и публикуването им в уеб пространството.

В проекта ще участват учители по математика и информатика от СМБ – секция Варна и ученици от 5. до 12. клас. Учителите ще повишат своите компютърни умения, както и педагогическите умения за прилагане на метода “учене чрез решаване на проблеми”. Учениците ще изследват, експериментират, решават проблеми, откриват свойства и логически връзки, прилагат знанията си в познати и непознати ситуации, създават динамични конструкции и моделират реални обекти. Интерактивните листове могат да се превръщат и във виртуален час, в който учителят наблюдава едновременно индивидуалната работа на учениците и управлява учебното време в електронна среда.

Разработените интерактивни M૯GA листове ще могат да се използват в учебния процес по математика в присъствена форма; по модела “един ученик – едно устройство”; обърната класна стая; синхронно и асинхронно обучение от разстояние в електронна среда.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии