Над 100 варненци ще получат еднократни социални помощи

115 варненци ще получат еднократни социални помощи, реши на вчерашното си онлайн заседание ресорната комисия към Общински съвет – Варна. Сумите варират между 100 и 300 лева и се дават за задоволяване на възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности. Гласуваните средства са в размер на общо 17 950 лв.

Отпускането на еднократна помощ в рамките на календарната година не е единственият начин за подпомагане на хората, които се нуждаят от подкрепа, бе изтъкнато на днешното заседание.

„Вследствие на сключено споразумение с Агенцията за социално подпомагане ние предлагаме топъл обяд на хора в нужда. Освен това беше увеличен и капацитетът на обществените трапезарии, където допълнително бяха обхванати около 150 човека. По другите програми за патронажна грижа също се подпомагат лицата, така че отпускането на еднократна помощ не е единственият финансов ресурс за подкрепа на нуждаещите се лица. Има и други форми на подпомагане и ние ги използваме. Смятам, че на този етап сме обхванали голяма част от населението и сме им оказали нужната подкрепа към момента“, каза пред съветниците Таня Василева, директор на общинската дирекция „Социални дейности”. Тя допълни, че общината е финансирала в размер на 7 000 лв. раздаването на 300 семейни хранителни пакета, което също е вид подкрепа на нуждаещите се в този труден момент.

На днешното заседание на 12 души беше отказана помощ. Голяма част от хората вече са били подпомогнати от общината от тази година, а двама души са подали непълни документи.

Членовете на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ дадоха съгласието си Община Варна да подаде проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 за разкриване на социална услуга „Приют“ с капацитет 50 места.

„През октомври 2019 г. Община Варна подписа административен договор за ремонт и реконструкция на Приют за временно настаняване на бездомни лица и на Кризисен център. Административният договор обхваща двете общежития, които се намират на ул. „Петко Стайнов“ 7 – бившия СУПЦ. Към момента в едно от общежитията Община Варна финансира социална услуга „Приют“ с капацитет 100 места. Имаме покана от заместник-министъра на труда и социалната политика да кандидатстваме и да разкрием нова услуга с капацитет 50 места, като двете услуги ще се помещават в едно общежитие“, поясни Таня Василева.

Предвижда се новата услуга да стартира след завършване на ремонтните дейности на общежитието през април 2022 г. До края на 2023 г. – т.е. 18 месеца, тя ще бъде финансирана по ОП „Развитие на човешките ресурси“, след което ще стане държавно делегирана дейност. Варна има потребност от тази услуга, тъй като през зимния период през Приюта за временно настаняване преминават средно около 200-250 души без дом, каза в заключение директорът на дирекция „Социални дейности”.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии