Домашен арест за обвиняема в притежание на наркотични вещества и прекурсори

Апелативен съд – Варна измени от „задържане под стража“ в „домашен арест“ мярката за неотклонение на Елица П. Тя е обвинена за държане на високорискови наркотични вещества и прекурсори.

Пресслужбата на съда припомня, че в жилище, обитавано от жената, е бил открит наркотик, химически вещества и съоръжения със следи от метамфетамин. Елица вече е осъждана за сходни престъпления. Деянията по настоящото производство са извършени в изпитателния 4-годишен срок по предходна присъда за производство на метамфетамин с цел разпространение.

На 7 септември тази година Окръжният съд във Варна постанови първоначалното й задържане под стража, което Апелативният съд потвърди на 15 септември.

Миналата седмица Елица П. поиска от Окръжния съд да измени в по-лека мярката й за неотклонение. Постановения отказ тя обжалва пред горната инстанция. В съдебното заседание адвокатът й представи доказателства за трудовата заетост на жената преди ареста й и за влошено здравословното състояние на майка й. Защитата твърди, че обвиняемата има постоянен адрес и въпреки предходната съдимост е отпаднала опасността както да извърши престъпление, така и да се укрие.

Прокуратурата обаче счита, че след като е осъждана два пъти, опасността обвиняемата да извърши престъпление е реална.

Чрез видеоконферентна връзка от ареста, Елица заяви пред съда, че осъзнава сериозността и обществената опасност на предявеното й обвинение, но помоли за възможност да се грижи за родителите си.

Апелативният съд прецени жалбата й срещу най-тежката мярка за процесуална принуда за основателна. Наличието на обосновано предположение за съпричастността й към деянието не се поставя под съмнение. Опасността от извършване на престъпление може да се изведе от съдебното минало на 45-годишната жена. През 2019 г. тя е била осъдена условно по идентично обвинение. При предходното разглеждане на мярката за неотклонение през септември това е било сред основанията на съда за отказ. Но близо три месеца по-късно апелативната инстанция намира, че целите на закона могат да бъдат изпълнени и с втората по тежест мярка за процесуална принуда. Няма данни постановеният в миналото по предходното дело домашен арест да е бил нарушаван. За да се произнесе, съдът взе предвид и представените днес доказателства за влошено здраве на родителите й, за които няма кой друг да полага грижи.

Постановеният домашен арест спрямо обвиняемата за държане на наркотични вещества и прекурсори Елица П. ще бъде обезпечен със средство за електронно наблюдение.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

 

Сподели
Share