От понеделник учениците минават към онлайн обучение

Учениците и децата в предучилищна възраст от детските градини във Варна преминават към работа в електронна среда от понеделник (30.11.2020 г.), съобщиха от дирекция “Образование и младежки дейности”.

В общинските детски градини се използват многообразни дигитални ресурси за връзка с родителите, с цел постоянна информираност и безпроблемно функциониране на обучителния процес. Постоянно се актуализират сайтовете и фейсбук страниците, където се публикува информация за различни нормативните промени, събития и дейности. За всяка група в детските градини са създадени индивидуални фейсбук страници, с конкретна информация, осигурена е възможност за онлайн консултации с педагог/психолог с посочени дни и часове, съобразени с работното време на родителите.

За децата в задължителна предучилищна възраст се запазва моделът на работа, разписан в указанията на МОН от месец април. Ежедневната работа  в платформите е с родителите. В някои детски градини са създадени групи „Подкрепа за личностно развитие“. В тях учители от екипите за приобщаващо образование – психолог, ресурсен и логопед – организират тематични рубрики и онлайн или по електронна поща отговарят на въпроси на родители, според професионалната си компетентност.

С цел максимално обогатяване, разнообразие и активно движение на полезни материали е създадена група във фейсбук, в която участват специалисти от Ресурсния център, от Центъра за специална образователна подготовка, от Регионалната библиотека “Пенчо Славейков”, учители, психолози и родители.

Извънредните условия и организация на дейността на детските градини в условията на COVID-19 ускори процесите на дигитализация на управленските процеси като: организирано онлайн заплащане на таксите за присъствие на детето чрез Изипей. Всички видове документи – служебни бележки, УП, удостоверения и др., се обменят по електронна поща, както и информация към родителите относно дължими такси, заявления към директора на детската градина, заболеваемост, теми за обучение и др.

Продължава работата на психолозите-психотерапевти от Общинския център за психологична подкрепа към дирекция „Образование и младежки дейности”, които консултират по телефон и онлайн родителите.

Промяната в Закона за предучилищното и училищното образование от септември 2020 г. дава възможност за провеждане на формите на педагогическо взаимодействие в детските градини и групите за задължително предучилищно образование в училищата от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии и с участието на родителите.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии