Нова книга проследява историята на ДЮТ „Златното ключе“ и дава ценни насоки в художественото обучение

„Спаси и сохрани“ е заглавието на новата книга, която издаде Сия Папазова. Папазова е изтъкнат театрален драматург, автор на телевизионни филми и театрални пиеси, дългогодишен ръководител на детско-юношески театър „Златното ключе“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, и носител на редица престижни отличия в областта на културата. Книгата „Спаси и сохрани“ проследява историята на „Златното ключе“, но и дава насоки в художественото обучение и работата с деца. Детско-юношеският театър е феномен в културния живот на морската столица. Той е основан от филолога, журналиста, режисьора и театралния педагог Катя Папазова – създател на много театрални и кино кадри.

„Озаглавих книгата си с крилатата библейска фраза „Спаси и сохрани“. В нея има скрит смисъл в две части. Първата част съдържа едноактно действие. Спаси! И толкова. А втората част повелява нещо друго Сохрани… Това е много по-дълъг процес. Ужасно трудно е да съхраниш спасеното.“, споделя Сия Папазова.

В книгата тя отделя място за добрите практики и нови форми, отнасящи се до ролята на учителя по театрално изкуство в отношението родител – даровито дете. На страниците й е представена и новата визия за съвременно обучение на децата и юношите.

„Наричат този вид театър „литературен“, защото в него доминира прозата и още защото е изконно свързан с най-добрите образци на световната, европейската, българската литература“, допълва Папазова.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии