Екатерина Захариева: България ще продължи да насърчава взаимодействието между ЕС и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

„България подкрепя и ще продължи да насърчава по-нататъшното развитие на взаимодействието между Европейския съюз и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), насочено към укрепване на сигурността и устойчивото развитие на по-широкия Черноморски регион. Убедени сме, че участието на страната ни в Организацията е важен елемент е предпоставка за постигане на стабилност и икономически просперитет в полза на всички граждани на държавите членки.“

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на 42-рата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите – членки на ЧИС, която се проведе във видеоконферентен формат.

В рамките на дискусията министрите обсъдиха постиженията на Организацията в сферата на икономиката, потенциала за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и усилията за продължаване на реформите, които да направят организацията по-адаптирана към съвременните предизвикателства.

Екатерина Захариева подчерта проактивния подход на румънското ротационно председателство на ЧИС, което въпреки пандемията от Ковид-19 е успяло да запази високо ниво на ефективност на работата на Организацията.

„Със своите приоритети румънското председателство на ЧИС остана фокусирано върху амбициозната си програма за повишаване на икономическата и социалната стабилност в нашия регион“, заяви тя.

В рамките на изказването си министър Захариева подчерта, че България приветства присъединяването на Република Северна Македония към ЧИС и припомни, чи то стана реалност по време на българското председателство на Организацията през 2019 г.

„Това е пример за нашата последователна политика за задълбочаване и разширяване на сътрудничеството в региона. Убедени сме, че заедно ще работим за по-нататъшното развитие на организацията и взаимодействието ѝ с ЕС, което ще допринесе за по-доброто справяне с общите предизвикателства, пред които сме изправени“, заяви Захариева.

Българският вицепремиер препотвърди подкрепата на България за кандидатурата на Надежда Нейнски за поста Генерален секретар на ЧИС, като изтъкна, че присъствието на петима много силни кандидати е доказателство за значимостта на Организацията за държавите членки.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии