Уникалният парк на ВСУ “Черноризец Храбър” е част от “Градски пространства за култура”

Уникалният парк на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” е включен в онлайн каталога “Градски пространства за култура”. В него екип архитекти, урбанисти, културолози и артисти дават предложения как Варна да запази и развие градския културен живот в дните на настоящата сложна обстановка.

Прекрасната морска панорама е естествен декор на парка на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, който се намира в непосредствена близост до плажа, до природния парк „Златни пясъци“ и само на 20 минути от центъра на Варна.

Живописният университетски парк е създаден през 2012 г. по проект на студентския екип: арх. Христо Чернаев и арх. Саня Ковачева, под ръководството на доц. Николай Нинов, съвместно с фирма „Тревни килими“ ООД. Над 6000 кв.м от площта му са подходящи за провеждане на събития на открито. Има оборудвана сцена и учебна аудитория, цветни кътове, алпинеуми и розариум. Според организацията на събитието, може да бъде идеално място за групи от 50 до 500 души.

Паркът е предпочитано място на студенти и преподаватели за срещи, разговори, лекции, мастър-класове, уъркшопи, ревюта и танци. Провеждат се церемонии за откриване на академичната година, за дипломиране на випуските. Той е площадка и на редица международни събития и форуми, организирани от университета и неговите партньори. Вече седем години ВСУ „Черноризец Храбър“ е домакин на международния салса фестивал, в който най-добрите танцьори в света показват таланта си на осем открити сцени. През есента на 2020 г. клуб “ЮНЕСКО” отбеляза своя годишнина с концерт на солисти от Варненската опера на откритата сцена в Източния парк на университета.

Каталогът “Градски пространства за култура” съдържа 60 открити пространства, които имат потенциала да приютяват концерти, изложби, театри, кино прожекции, танцови спектакли, пазари и творчески работилници и други културни събития. Ако те приютят събития от градски културен календар и бъдат използвани активно, това ще донесе много стойност на града, особено в сегашната обстановка.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии