Съдът одобри споразумение между прокуратурата и 4 жени от Израел, внесли в България наркотик за над 2,7 млн. лева

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 21-годишните Цофия Йехуда, Одел Цореф и 22-годишните Бател Перец и Ривка Зоарт гражданки на Израел, обвиняеми за контрабанда на 93 кг упойваща трева.

И четирите израелски гражданки са неомъжени, със средно образование. Ривка Зоарт работи като фризьор, а Бател Перец като помощник възпитател. Цофия Йехуда и Одел Цореф са безработни.

На 9 септември 2020 г. те пристигнали с полет от Тел Авив на ГКПП Летище-Варна и били част от организирана туристическа група. Във Варна жените трябвало да отседнат в хотел и на 11 септември да се върнат обратно в Тел Авив. Наркотикът с тегло 93,330 кг бил скрит в пет куфара чекиран багаж, които жените изоставили на транспортната лента и напуснали летището само с ръчния си багаж. “Забравените” куфари били проверени от служители на агенция “Митници”, гранична полиция и летищните власти. Уставено било, че растителната маса е упойваща трева – „Кат” /Catha edulis /. Наркотичното вещество е високорисково, съдържащо „катинон” и „катин”, представляващи субституиран амфетамин. Стойността на внесения наркотик е 2 799 900 лева.

За случая е била уведомена консулската служба на израелското посолство в България.

За контрабанда в особено големи размери на наркотици през границата на страната ни НК предвижда наказание „лишаване от свобода от 10 до 15 години затвор и с глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Прокуратурата е разделила досъдебното производство, като в момента се води отделно разследване, за да бъде установено кое е лицето осигурило на израелските гражданки голямото количество наркотик, пренесен през границата.

Със споразумението страните приеха за безспорно и категорично установено, че четирите жени в съучастие помежду си и с участието на неустановено по делото лице са извършили престъплението, за което са обвинени.

По този начин съдът прекрати наказателното производство срещу Цофия Йехуда, Одел Цореф, Бател Перец и Ривка Зоарт, като всяка от тях прие да търпи наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години с 5 г. изпитателен срок. На всяка от тях беше наложена и глоба в размер на по 50 000 лв.

Иззетото количество наркотик беше върнато на Варненската окръжна прокуратура, където се води отделното досъдебно производство.

Одобреното от Окръжен съд – Варна споразумение има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии