Бюстов портрет от кмета на Варна получи директора на СУ “Св. Климент Охридски”

Бюстов портрет на патрона на СУ “Св. Климент Охридски” връчи днес кметът на Варна – Иван Портних – на директора Петко Петков. Подаръкът е по повод празника на училището, който премина без тържества, заради усложнената обстановка и дистанционното обучение на децата.

По време на срещата се обсъди и предстоящото изграждане на допълнителна пристройка към основната сграда на училището. Това става възможно след като правителството одобри проекти на Община Варна и осигури 31,2 млн. лв. за изграждане на 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли в града. Със средства на общината вече е основно обновен дворът на гимназията.

А бюстови портрети на своите патрони ще получат още училища. По идея на читалище “Просвета” в район Аспарухово Община Варна инициира изработване на 10 скулптурни портрета на български възрожденци, в рамките на Пролетния салон на изкуствата. Автори на творбите са художниците Надя Антова, Живко Дончев и Атанас Стоянов. Творбите са изпълнени в керамична техника и са на Св. Иван Рилски, Св. Климент Охридски, Стоян Михайловски, Отец Паисий, Добри Войников, Добри Чинтулов, Любен Каравелов, д-р Петър Берон, Георги Сава Раковски, Константин Арабаджиев. До този момент по повод на своите патронни празници бюстове са получили ОУ „Св.Иван Рилски“, ОУ „Отец Паисий”, ОУ„Добри Чинтулов“ и СУ “Св. Климент Охридски”


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии