Варна получава 31,2 млн. лв. за нови сгради на училища и детски градини

31,2 млн. лв. са осигурени от правителството за изграждане на 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли във Варна. Средствата са по програма на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване, надстрояване, реконструкция на детски ясли, градини и училища в периода 2020-2022 година. Съфинансирането от Община Варна ще бъде в размер на 14,7 млн. лв.

С парите ще бъдат построени три нови сгради на детски градини – на ул. „Хъшове“ в район „Одесос“, нова постройка за 6 групи до детска градина „Дружба“ в район „Приморски“ и сграда за 6 групи до ДГ „Ран Босилек“ в село Тополи. Предвиден е и строеж на три пристройки – нов корпус за три групи към сградата на бившия дом „Другарче“ до ДГ „Д-р Петър Берон“ в район „Приморски“, нов корпус за 4 групи към ДГ „Приказка“, кв. „Кайсиева градина“, и пристройка за две яслени групи към съществуващите сгради на детска ясла „Роза“.

Нови сгради ще се построят за три училищата – ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, ІІІ ПМГ „Акад.М.Попов“ и начално училище на ул. „28-ма“ в кк „Св.Константин и Елена“. Средства са отпуснати и за изграждане на допълнителни корпуси на VІІ СУ „Найден Геров“, СУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Васил Друмев“. Целта е поетапно осигуряване на възможности за едносменен режим на обучение на учениците във Варна.

Програмата за обновяване и разширяване на образователната инфраструктура в града е част от каузата „Варна – Град на Знанието“.

Сподели
Share