Фестивалът на историята във Варна продължава с изложби и онлайн дискусия

Фестивалът на историята във Варна ще продължи с изложба в Музея на Възраждането, посветена на 170 години от рождението на Иван Вазов. Тя се организира съвместно с къща-музей „Иван Вазов” в Сопот. Експозицията, свързана с живота и творчеството на Патриарха на българската литература, ще се открие утре, 13-ти ноември, и ще остане в морската столица в продължение на месец.

Фестивалът се организира за втора поредна година от Първа езикова гимназия, с подкрепата на фонд „Култура” на Община Варна и съдействието на Регионалния исторически музей.

Ден по-късно, на 14 ноември, във фоайето на Музея за нова история на Варна ще бъде открита камерна изложба, която ще представи интересни учебници и учебни помагала, ученически книжки и тетрадки, а също и документи от първите гимназии в града – Мъжката и Девическата.

В условията на засилени мерки за безопасност заради пандемията от COVID-19 планираните дискусии на варненски ученици с историци ще се проведат онлайн. По темата „България и Варна на границата на две столетия (XIX – XX В.)” участие ще вземе проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Със съдействието на Музея за нова история на Варна младежите ще научат интересни подробности за европейска Варна от времето на кмета Михаил Колони, а ученици от IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри” ще се включат с увлекателен разказ за първопроходците на женското движение в града ни. Програмата на фестивала ще завърши през декември с коледуване в Етнографския музей.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии