Апелативният съд във Варна остави в сила задържането под стража на мъж, обвинен в притежание на марихуана

Апелативният съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна, с което е бил задържан под стража Петър П., обвинен в държане на около 1 кг наркотично вещество. Пред съдебния състав 36-годишният мъж е казал, че е намерил марихуаната на поляна. Той обжалва съдебния акт пред горната инстанция.

Според Апелативната прокуратура, няма съмнение, че е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем. От продължителното му пребиваване в Германия, обвинението извлича опасността той да се укрие. Съществува и риск да извърши престъпление, тъй като преди няколко месеца е осъден за друго престъпление.

Защитата не споделя виждането за наличие на обосновано предположение за авторство на деянието. Само по себе си количеството на иззетото наркотично вещество не може да доведе до извод, че е предназначено за разпространение, посочи адвокатът. Петър не би се укрил, за което говори фактът, че доброволно се е предал на разследващите.

Пред съда обвиняемият каза, че признава деянието. Намерил тревата до язовир Цонево. Допълни, че няма да се укрие, защото трябва да се грижи за болната си баба.

Съдът намери най-тежката мярка за неотклонение за законосъобразна и съобразена с доказателствата. От материалите по делото може да се изведе изискуемото от закона обосновано подозрение за касателство на лицето към вмененото му във вина деяние. Съдебният състав счита, че съдебното минало на Петър указва реална опасност от извършване на престъпление. На 8 септември тази година е влязла в сила присъда на Районен съд – Провадия, с която той е наказан с лишаване от свобода за срок от 6 месеца, като изпълнението е отложено с 3 години. Тоест деянията, за които е обвинен сега, са извършени в изпитателния срок , при това съвсем скоро след влизане в сила на присъдата. Апелативният съд прие, че няма опасност от укриване, но констатирането й не е необходимо, след като са налице другите две предпоставки за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда: риск от извършване на престъпление и наличие на обосновано подозрение за съпричастност.

С тези мотиви, Апелативен съд – Варна потвърди определението на Варненския окръжен съд, по силата на което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража” на обвинения в държане на наркотик Петър П.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии