Предвижда се обновяване на уличното и алейното осветление в к.к. „Св. Константин и Елена“

Предвижда се обновяване на уличното и алейното осветление в к.к. „Св. Константин и Елена“. Това стана ясно по време на днешното онлайн заседание на ПК „Благоустройство и комунални дейности“, на което беше разгледано искане на собственици на имоти, хотели, търговски обекти и жилищни сгради на територията на курортния комплекс за подмяна на старите осветителни тела. Съществуващото осветление е монтирано преди няколко десетилетия и вече е остаряло и амортизирано.

„Към днешна дата имаме оферта на стойност 70 000 лв. от фирмата, с която имаме сключено рамково споразумение за подновяване на стълбовете в цялата част, която е общинска собственост. Ще предложим тези средства да бъдат включени в бюджета на общината за следващата година”, заяви по време на заседанието инж. Петър Гърбузов, директор на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

Друга тема, която съветниците обсъдиха по предложение на групата общински съветници от коалиция „БСП за България“, бе изграждането на осветление и видеонаблюдение на всяка една общинска детска, спортна и фитнес площадка.

Инж. Гърбузов поясни, че от 2015 г., когато започна мащабното обновяване на площадките в града, наред с извършването на ремонтните дейности се монтира и осветление. На старите площадки няма осветление, но поетапно и на тях ще бъдат поставени осветителни тела. Всяка година в общинския бюджет се залагат средства за ремонт на поне 10 площадки, допълни той.

По въпроса за видеонаблюдението стана ясно, че то е твърде скъпа инвестиция. По предварителни изчисления монтирането на камери на всяка площадка ще струва между 10 000 и 15 000 лв. заради допълнителното довеждане на оптика и ел. захранване. Затова този процес ще се проточи във времето, обясни Христо Атанасов, заместник-председател на Общинския съвет и председател на ПК „Благоустройство и комунални дейности“. Той бе представителят на общината в смесеното дружество за улично видеонаблюдение в морската столица „Варна-Ефкон“.

Общинските съветници обсъдиха и темата за подлезите във Варна. Поводът бе писмо от гражданин за състоянието на подлеза до спирка „Стамболийски“, който се намира на главния път Варна – Златни пясъци, преди Евксиноград. Този подлез, както и няколко други в различни части на града, са били включени в списъка на общината за ремонтиране, но след инцидента в подлеза на спирка “Делфинариум“ средствата са били насочени към него. В новия общински бюджет ще бъде предвидено финансиране за тези подлези и те ще бъдат ремонтирани, увериха от администрацията.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии