Музеят по история на медицината във Варна дигитализира експонати от 4 колекции

Музеят по история на медицината във Варна дигитализира за първи път експонати от културно-историческото наследство в сферата на медицината. Колекцията включва експонати, датиращи от ранно-желязната епоха или първото хил. пр. н. е. до началото на 20 век. Голяма част от тях са принадлежали на лекари, зъболекари и фармацевти от Варна. Дигитализирани са 337 хирургически инструменти, апарати и предмети, 2 рентгенови апарата, 783 дентални инструменти, апарати и предмети и 251 експоната, свързани с фармацията. Всички дигитализирани предмети са музейни експонати на 4 от колекциите – по хирургия, рентгенология, стоматология и фармация. Проектът се  осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна

Технологиите, свързани с дигиталната среда, засягат всеки аспект от нашето общество, като дават възможност за по-широко разпространение на културно и творческо съдържание. Дигитализираната колекция ще предостави възможност за запознаване на варненци, гости на града и представители на световните културни и медицински среди със значимата роля на Варна в миналото и в днешни времена, като водещ център за здравеопазване и медицина в България и Европа. Чрез дигитализацията ще бъде възможно изучаване и сравняване на сходни експонати, изложени в различни точки на света, виртуално обучение на ученици и достъпност на експонати от Музея по история на медицината от всяка точка на света.

Музеят по история на медицината във Варна е единственият на Балканите, разположен върху 400м2 с над 1000 експоната, разказващи историята на медицината. Тук се съхранява като постоянна експозиция обществена колекция „История на медицината на територията на българското черноморско крайбрежие“. Музеят се управлява от Медицински университет – Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии