Потвърдиха мярката за неотклонение на обвиняем, притежавал високорискови наркотици

Апелативният съд потвърди определение на Окръжния съд във Варна, с което е оставено без уважение искане за изменение на мярката за неотклонение на Виктор И. Той е обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Мъжът е осъждан за сходно деяние – притежание на марихуана.

Защитата на Виктор изтъкна, че макар и осъждан, обвиняемият е реабилитиран. При предходните производства не е обявяван за издирване и не се е отклонявал. Той е земеделски производител и не би се укрил.

Представителят на Апелативната прокуратура припомни, че престъплението, за което е повдигнато обвинение, е тежко. Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 5 до 20 хиляди лева. Производството е за държане с цел разпространение на високорискови наркотици: 0,71 г амфетамин, 180,69 г хероин с примеси и 1,08 г марихуана. Иззетите количества и предходната съдимост за същото престъпление говорят за висока обществена опасност и лоши характеристични данни на обвиняемия. Това обуславя повишен риск от извършване на престъпление.

Съдебният състав на Апелативния съд сподели изводите на първата инстанция, че е извършено тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода, а обвиняемият е съпричастен към него. Потвърждават го иззетите вещи, относими към разследваното деяние. Въпреки реабилитацията, фактът, че Виктор И. е осъждан за престъпление от същия вид, сочи високата му обществена опасност. По делото е установено, че той е пренасял наркотици от Петрич във Варна с личния си автомобил. Друг вид забранено вещество и електронна везна са открити в дома му. Тези факти водят до извод, че не е извършен еднократен акт, а става дума за стереотип на поведение. Освен това Виктор И. има контакти с лица от криминалния контингент, свързани с разпространението на наркотици.

Съдът не намери основания за изменение на най-тежката мярка за неотклонение, постановена спрямо обвиняемия за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества Виктор И.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии