Апелативен съд – Варна отмени задържането под стража на обвиняем за опит за убийство в Нови пазар

Апелативният съд във Варна уважи жалба на обвиняем срещу определение на Шуменския окръжен съд, постановил задържането му под стража. Бисер А. е бил привлечен към наказателна отговорност през 2017г. за това, че на 11 август 2017 г. в Нови пазар в условията на опасен рецидив е причинил средна телесна повреда на свой съгражданин. Наложена му е била парична гаранция. През октомври тази година обаче прокуратурата е изменила обвинението и го е преквалифицирала в опит за убийство, останал недовършен. Затова е внесла искане за задържане под стража, което е уважено от Окръжния съд в Шумен на 28 октомври.

Адвокатът на Бисер А. обясни, че спрямо него вече е била постановена мярка за неотклонение – парична гаранция и не се налага изменянето й. Обвиняемият не е затруднявал разследването. Деянието е било инцидентна проява – самият той е бил нападнат и удрян, което го принудило да се отбранява. Няма опасност 47-годишният мъж да се укрие, тъй като работи в строителна фирма в София и издържа финансово семейството си с 5 деца, увери защитата.

Представителят на Апелативната прокуратура обоснова необходимостта от най-тежката мярка за неотклонение с тежестта на престъплението – опит за убийство, извършен в условията на опасен рецидив. Преквалификацията на обвинението в по-тежко е станала след преценка на доказателствата, сред които разпити на очевидци и свидетели. И деянието, и деецът се отличават с висока обществена опасност, смята държавното обвинение. Бисер е осъждан, но не се е поправил. Затова има опасност отново да престъпи закона.

Съдебният състав прецени, че искането на прокуратурата за първоначално вземане на мярка за неотклонение е недопустимо, тъй като по същото дело вече има определена парична гаранция. Затова производството трябва да е според разпоредбата на Наказателно-процесуалния кодекс за изменение на мярката за процесуална принуда в по-тежка. В това се състои и процесуалното нарушение, допуснато от първоинстанционния Шуменски окръжен съд при постановяването на неговия съдебен акт, което налага отмяната му.

Определението, с което Апелативен съд – Варна прекратява производството и отменя определението на Шуменския окръжен съд за задържане под стража на обвинения в опит за убийство Бисер А., не подлежи на обжалване.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии