Фондация “Българска памет” подари интерактивна изложба на Варна

Двуметрова книга със заглавие „Де е България? Там, където има и един българин“ и арт кубчета с мисли на младежи от България, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна беше открита днес на входа на Морската градина от кмета на Варна Иван Портних и д-р Моника Панайотова, член на Консултативния съвет на Фондация „Българска памет“. Изложбата носи името „Варна – град на младите, иновациите и културно-историческото наследтво“ и може да бъде разгледана и през смарт устройство след сканиране на QR код. Инсталацията е подарък за гражданите и гостите на морската столица по повод Деня на народните будители. Тя отбелязва и успешното завършване на ежегодния семинар на Фондация „Българска памет“ под надслов „Силна национална идентичност/Силна европейска идентичност“, който за 26-ти пореден път се проведе край Варна.

“Съгласен съм, че България е там, където има и един българин. Вярвам, че Вие ще бъдете не само посланици и приятели на Варна, но и ще се завърнете тук, за да продължите своето образование или да реализирате професионалната си кариера“, обърна се към младежите кметът Иван Портних. Д-р Моника Панайотова допълни, че инсталацията съчетава елементите на минало и съвремие, на творчество и история, на дигиталното и иновативното. Изложбата представлява своеобразен мост между миналото, настоящето и бъдещето и между поколенията, запазвайки както спомена за нашите будители жив, така и събуждайки будителска искра в младите хора.
Проектът се реализира от фондация „Българска памет“, с подкрепата на Община Варна и д-р Милен Врабевски, и може да бъде разгледан до края на м. ноември.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии