Апелативният съд във Варна отхвърли искане за по-лека мярка за неотклонение на обвиняем за убийството на пастир

Апелативният съд потвърди определение на Окръжния съд във Варна, с което е отказана по-лека мярка за неотклонение на обвиняем за убийството на пастир край с. Горен близнак. Спрямо Дончо Д. е повдигнато обвинение за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин.

Пресслужбата на съда припомня, че 47-годишният Ахмед А. бил нает да пасе стадото на бащата на Дончо. На 16 май вечерта след като употребил алкохол, обвиняемият отишъл да нощува в постройка в гората край Горен близнак. Пастирът му поискал цигари, но той отказал. Дончо нанесъл побой с дървена дъска над овчаря и заспал. На сутринта извикал спешна помощ, която констатирала смъртта на пастира.

В днешното съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура посочи наличието на основателно предположение, че обвиняемият е извършил инкриминираното деяние и липсата на доказателства, оборващи риска от извършване на престъпление или укриване. Защитата оспори тази теза, с аргументите, че задържаният не е осъждан, няма криминалистически регистрации, има постоянен адрес и семейство, за което се грижи.

За нуждите на въззивния контрол съдебният състав внимателно проучи доказателствата и сподели извода на Окръжния съд за съпричастност на обвиняемия към авторството на деянието. Разследваното престъпление и привлеченият към отговорност са със завишена степен на обществена опасност, счита Апелативният съд. Втората инстанция обърна внимание, че според доказателствата по делото, починалият е имал ментални проблеми, които са го поставили в неравностойно положение по време на инцидента.

Продължителното задържане на Дончо Д. може да се приеме за разумно, заради опасността от извършване на престъпление при облекчаване на мярката за процесуална принуда.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна намери жалбата на обвиняемия в убийство Дончо Д. срещу определението на Окръжен съд – Варна за неоснователна и потвърди съдебния акт на първата инстанция.

Определението не подлежи на обжалване.

 


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии