Студенти от ВСУ представиха идеен макет за социализация на територията на „Варненски Некропол I“

Идеен макет за социализация на „Варненския некропол I“, обединяващ концепциите, разработени от студенти в магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на ВСУ „Черноризец Храбър“, бе представен в присъствието на представители на Общински съвет – Варна. Срещата се проведе в Регионалния исторически музей по инициатива на заместник-кмета на община Варна- г-н Коста Базитов. На него бяха обсъдени вариантите за подкрепа на дейностите във връзка с разкопките на „Варненски некропол I”.

„Варненският некропол е уникален! Всички знаят за него, но сега никой не може да види мястото, където е открито най-старото обработено злато в света. Заслугата на студентите на Варненския свободен университет, е че показаха, че от тази поляна може да стане световна туристическа атракция“, каза Яни Янев – вицепрезидент на Варненския свободен университет и председател на Сдружение „Варненски некропол I“.

До пет години може да приключи проучването на терена и да се премине към социализация ако за това има осигурено финансиране, коментира д-р Владимир Славчев от Регионалния исторически музей във Варна.

Яни Янев отличи студентските екипи, които през септември миналата година участваха в уъркшоп и разработиха концепциите за социализация на Некропола. Младите архитекти проектираха под ръководството на доц. д-р арх. Красимира Вачева, доц. д-р арх. Жечка Илиева и проф. Нора Ломбардини от Университета в Милано (POLIMI). Уъркшопът се проведе по проект „Варненски инициативи за опазване на наследството на неолитна цивилизация Варна” на Сдружение „Варненски Некропол I“, финансиран от фонд „Култура“ на Община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града.

Концепцията „Пъзел“ на студентите от магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, бе определена като най-добра от трите предложени идеи за социализация на Варненския некропол I. Тя представя археологията и историята под формата на игра. Методът е подходящ както за деца, така и за възрастни, които едновременно се забавляват и учат. Принципът на пъзела е застъпен от музейната сграда, през сакралното представяне на Некропола и парковата зона, дори до сувенирите, които гостите сглобяват сами. Останалите два отбора представиха проектите „Вдъхновение“ и „Златна градина“. Още тогава Сдружение „Варненски некропол I“ взе решение при изработване на макета да бъдат включени и идеи от проектите, заели второ и трето място , тъй като те се допълват и развиват.


viber

Total
0
Споделяния

Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии