Честит празник, район “Одесос”!

На 23 октомври район „Одесос“ отбелязва деветия си официален празник. За съжаление при особената ситуация тази година няма да се състои традиционният концерт „Талантите нямат възраст“, както и много събития като напр. „Отворена администрация“, детското тържество на сцена „Раковина“ и др.

Но ще бъде издадена деветата поред книжка с фрагмент от историята на района. Тази година тя е посветена на създаването и развитието на банките и банковото дело до национализацията на кредитните институции след преврата на 9-и септември 1944 г. Тя включва кратка информация за развитието на стопанското дело във Варна, довело до оформянето на града като търговски център, а оттам и до нуждата от капитали, създаването на първата банка и следващите, с кредити от които са построени емблематични сгради за Варна като градския театър, Морските бани и др.

Ще липсва празничната атмосфера, създавана осем поредни години на този ден от прекрасния представителен духов оркестър на ВМС преди концерта, но вярваме, че догодина трудното ще е останало само лош спомен.

Припомняме, че през 2012 г. датата 23 октомври, считана като начало на местното самоуправление в града, бе определена от Общинския съвет за официален празник на „Одесос”. През 1878 г. в териториалните граници на днешния район „Одесос” са назначени първите български административни и съдебни власти-Временен градски съвет, Окръжен управителен съвет и Окръжен съдебен съвет.

„Честит ни празник, скъпи жители на „Одесос“ и на всички, които сте свързани с него! Пожелавам ви здраве, кураж и вяра, и с надеждата догодина да се поздравим отново в голямата зала на Фестивалния и конгресен център“, се казва в празнично обръщение на районния кмет Георги Недев.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии