Делото „Вероника“ – отново пред Варненския апелативен съд

За втори път Варненският апелативен съд ще разглежда казуса „хотел Вероника“. През 2018г. първоинстанционният Окръжен съд – Варна произнесе присъда. След обжалване, през септември миналата година Апелативният съд я измени частично, като призна вината на още четирима подсъдими. Върховният касационен съд върна делото за разглеждане от друг състав. Така отново на проверка се подлага присъдата на Окръжния съд, с която бе наложено ефективно наказание от 3 години лишаване от свобода на Георги Г., управител на „Дигинг“ ЕООД – подизпълнител на „Бултранспорт груп“ ЕООД – компанията, сключила договор с „Планекс“. Условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок бе постановена спрямо Пламен Н. от „Бултранспорт груп“ ЕООД, който е бил координатор по здравословните и безопасни условия на труд. Според съдебния акт, двамата трябва да изплатят на гражданските ищци – семействата на загиналите – по 100 хиляди лева обезщетение.

Прокуратурата бе повдигнала обвинения на 7 души, служители на три дружества, за това че поради немарливо изпълнение на строително-ремонтни работи – правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – са причинили смъртта на четирима души. Оправдани бяха: строителният надзорник и координатор по здравословни и безопасни условия на труд Валентин П. от „Инекс консулт“ ООД; Мехнур М., технически ръководител на обекта от страна на „Планекс“ ООД; строителният експерт Виолета Д. в „Инекс консулт“, инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., и Йовко Р., който набирал работници.

На 27 септември миналата година Варненският апелативен съд осъди условно още 4-ма от подсъдимите: Валентин П., Виолета Д., Валентин Т., Мехнур М. Върховният съд обаче счете, че съдът не е посочил конкретната причина за инцидента и дали дейците са упражнявали „правно-регламентирана дейност – източник на повишена опасност“. Потвърдена и влязла в сила вече е оправдателната присъда на Йовко Р.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че 11-етажният хотел „Вероника“ в кк „Слънчев ден“ се срути на 8 април 2015 г. Инцидентът стана при ремонт, реконструкция и модернизация. Затрупани под отломките бяха 4-римата работници Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

Заболяване на подсъдим отложи делото „Вероника“

Работниците участвали в събаряне на сградата чрез дърпане със стоманени въжета, а когато този способ не дал резултат, пристъпили към ръчно къртене на колоните и рязане на арматурите им. Признатият за виновен Георги Г. обещал възнаграждение от 5 хиляди лева на тези, които влязат и срежат колоните на партерния етаж. Казал им, че ще се качи на близката височина и ако сградата започне да пада, ще им даде знак, защото срутването ще продължи поне половин час и те ще могат да излязат. Подсъдимите Валентин Т. и Мехнур М. и един свидетел били единствените, опитали да спрат опасната дейност, но без успех. Според вещите лица, поредността на разрушаване не е била спазена: започнато е изпълнение отдолу нагоре, вместо обратното. В мотивите си Окръжният съд определя предприетото събаряне като „действително лишено от здрав разум“.


viber

Total
0
Споделяния
1 comments
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии