Тази неделя местим часовника с час назад

Тази неделя, 25 октомври, преминаваме към зимното часово време. Точно в 04:00 ч. трябва да върнем стрелките с час назад, т.е. часът ще стане 03.00 ч. Така ще спим с час повече.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложие местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време. След проведени дебати обаче, през декември 2018 г. стана ясно, че предложението не среща подкрепата на страните-членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС. Затова прекратяването на смяната на часа беше отложено за 2021 г.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите, както и за да намали разходите за осветление.

Първоначално смяната на времето започва да се прави в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии