Апелативният съд във Варна за втори път потвърди ареста на обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари

Варненският апелативен съд отново потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Разградския окръжен съд спрямо обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари. 26-годишният Халид Х. е бил задържан в Разград на 13 май, а първоначално определената му мярка за процесуална принуда беше потвърдена от Апелативния съд на 22 май. Пресслужбата припомня, че в дома на задържания бил намерен компютър със зловреден софтуер – приложение за отдалечен достъп до други компютърни системи в скрит режим. Открит бил и файл с множество IP-адреси, имена, и-мейли, пароли за достъп и данни от банкови карти. Повдигнатото обвинение е за въвеждане на компютърен вирус и компютърна програма, предназначена за нарушаване на дейността на информационна система, за узнаване или копиране на данни без разрешение. 26-годишният мъж е осъждан за използване на данни от чужди банкови карти без съгласието на титулярите, чрез достъп до информационни системи.

Халид Х. поиска от Окръжния съд в Разград по-лека мярка за неотклонение и обжалва отказа му пред втората инстанция. Той изрази желание да не се явява пред апелативната инстанция.

Според защитата, въвеждането на компютърна програма, предназначена за узнаване и копиране на компютърни данни, не е достатъчно основание да се приеме, че е извършено престъпление. Няма доказателства, които обосновават предположението, че Халид е извършител.

Представителят на Апелативната прокуратура потвърди извода за съпричастността му към двете престъпления. Предвид младата му възраст и предходното осъждане за сходна престъпна дейност опасността да наруши закона не е хипотетична. От гледна точка на характера на обвинението, 5-те месеца задържане не е неразумен срок.

Апелативният съд посочи, че събраните доказателства дават достатъчно основание прокуратурата да подозира съпричастността на Халид Х. към деянията. Макар да няма опасност той да се укрие, не е отпаднал рискът да извърши престъпление. Той се извежда от предходното осъждане, което явно не е имало възпиращ ефект. Съдебният състав не сподели тезата на адвоката за неразумност на срока на разследването. Единствено през последния месец не са извършвани процесуално-следствени действия, защото се изчаква изготвянето на съдебно-техническата експертиза. Забавянето е обусловено от сложността на поставените задачи и ангажираността на вещите лица в страната. Съдебният състав обаче се съобрази с искането на защитата да отпадне едномесечната забрана, постановена от Разградския окръжен съд, за ново искане за изменение на мярката за неотклонение.

Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди съдебния акт на първоинстанционния съд по отношение на обвиняемия в компютърни престъпления и пране на пари Халид Х., не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии