Нигериец, издирван за извършени три престъпления, ще бъде предаден на Република Кипър

Варненският апелативен съд одобри предаването на нигериец, издирван от кипърските власти за извършени три престъпления. Въззивната инстанция потвърди решението на Окръжния съд във Варна от 25 септември, с което се допуска изпълнение на Европейска заповед за арест за предаването му на компетентните органи с цел наказателно преследване.

Акеем А. е бил обявен за международно издирване след Европейска заповед за арест на районния съд в гр. Лимасол. Задържан е при пристигането си на Летище Варна.

Срещу нигерийския гражданин са повдигнати три обвинения в Кипър – заговор за извършване на тежко престъпление, влизане с взлом и кражба, и незаконно притежание на чуждо имущество. Разследването започнало след сигнал за нахлуване в склад и установена липса на битови вещи и бижута. Престъпленията, за които се издирва 43-годишният нигерийски гражданин се наказват и според българското законодателство.

Нигериец ще бъде доброволно екстрадиран в Кипър, където е разследван за влизане с взлом, кражба и незаконно притежание на имущество

Защитата помоли въззивния съд да върне делото на първата инстанция, която да изиска от Република Кипър допълнителна информация кога Акеем е напуснал страната. Той твърди, че не е бил на нейна територия по времето, когато в Европейската заповед за арест се сочи, че са извършени деянията. В предходно заседание защитата изложи тезата, че разследването в Кипър е прекратено. Проверка на съда установи, че това твърдение не е вярно. Чрез Европейската съдебна мрежа, Апелативният съд изпрати официално запитване до Министерството на правосъдието на островната държава. От там потвърдиха, че искат предаването на Акеем А. за наказателно преследване за престъпната дейност, описана в Европейската заповед за арест.

Въззивният съд извърши проверка спазени ли са законовите изисквания при постановяването на първоинстанционния съдебен акт и налице ли са условията за предаване на нигериеца. Съдът прие, че не са основателни опасенията, че мъжът би могъл да бъде подложен на нехуманно отношение на расова основа. Кипър е член на ЕС, което гарантира зачитане на човешкото достойнство, недопускане на насилие и на дискриминация. Горната инстанция не намери основания да откаже предаването на искащата държава. Потвърдена бе и мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Решението на Апелативен съд – Варна, с което се допуска предаването на издирвания Акеем А. на Кипър, е окончателно и не подлежи на обжалване.

 


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии