Студенти „практикуват“ в Апелативния съд във Варна

Студенти от специалност Право провеждат студентската си практика в Апелативен съд – Варна. Младежите следват във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и в Софийския университет „Св. Климент Охридски. Съдът е обучаваща организация по проект на Министерството на образованието, а един от менторите е наказателният съдия Светослава Колева.

Бъдещите юристи се запознават лично с материалите по делата, обсъждат ги със съдия Колева, влизат в заседания и са готови да се произнасят. Тази година всички те избраха наказателното право.

Никола Пехливанов от втори курс в СУ „Св. Климент Охридски“ споделя, че макар още да е в началото на висшето си образование, практиката ще му помогне да види как реално работи съдът като институция. „Особено ми е интересен начинът, по който съдебният състав формира решението си въз основа на доказателствата“, казва Никола. Петокурсникът от Свободния университет Георги Димов допълва: „Избрах Апелативния съд, защото е контролна инстанция и тук практиката е по-обобщена, мога да се запозная с по-голямо разнообразие от казуси. Наказателното право ме привлича заради естеството на материята – посегателства срещу личността, инциденти на пътя, икономически престъпления. Очаквам тук да проследя делото от досъдебното производство до приключването му пред въззивната инстанция.“

Снежка и Даяна вече са завършили семестриално във Варненския свободен университет и им предстои дипломиране. „Най-голямата полза от тази практика е свързването на теорията с практиката, защото ние учим, четем, но не виждаме прилагането. Вече нямам страх да вляза в съдебната зала, преодолях първоначалния стрес и мога да се видя тук, в ролята на практикуващ адвокат“, обяснява Снежка Стоянова. Колегата й Даяна Митева смята, че е удачно точно преди държавния изпит да е на практика в съда, защото така ще се подготви по-добре. „По време на учебния процес не виждаме съдебни актове, не решаваме казуси, така че практиката обогатява нашите знания, виждаме ежедневната работа в съдебната палата в цялост – съдии, прокурори и адвокати. Хубаво е, че освен нашия ментор, и останалите съдии от Апелативния съд винаги откликват, когато имаме въпроси“. За Елица Петкова от Софийския университет е вълнуващо да прочете делото, да види подсъдимите и страните в процеса, да чуе свидетелите.

Студентските практики предвиждат 240 часа в рамките на 6 месеца.

Менторът съдия Колева е впечатлена от всеотдайността и задълбочеността на младите юристи, от желанието им да четат и да питат. „За мен студентските практики са отличен начин да възпитаваме уважение към съдебната система – чрез опознаването й отвътре. Така допринасяме и за по-добрия публичен образ на съдебната власт“, казва наказателният съдия. А Даяна Митева заключава: „Често хората извън съда смятат, че присъдите не са справедливи. Но когато човек познава закона и доказателствата по делото, когато погледне „отвътре“, се убеждава, че делата се решават справедливо“.

Студенти „практикуват“ в Апелативния съд във Варна Студенти от специалност Право провеждат студентската си…

Posted by Съдебна Палата on Wednesday, October 14, 2020


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии