Новопридобитите кораби – минни ловци за ВМС ще получат имената „Струма“ и „Места“

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в официалната церемония по присвояване на имена на двата новопридобити от Нидерландия кораби – минни ловци. Ритуалът по кръщаването ще се състои утре, 14 октомври, от 15.30 часа в Пункт за базиране Варна.

Корабите ще носят имената „Струма“ и „Места“. Водосвет за здраве и освещаване на корабите ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов ще връчи на техните командири военноморския флаг на Република България. Сред официалните гости е и Н.Пр. посланикът на Кралство Нидерландия госпожа Беа Тъшър.

По повод отбелязването на 50 години от създаването на 3-и дивизион противоминни кораби ще бъдат наградени военнослужещи от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Двата кораба пристигнаха в България на 23 септември и бяха дислоцирани в Пункт за базиране Варна. Те са произведени през 1984 – 1985 г. и са модернизирани през 2005 – 2006 година. Използвани са от Военноморските сили на Нидерландия до 2011 г. Процесът на придобиване и закупуване на корабите беше осъществен от Министерството на отбраната.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии