Домашен арест за обвиняем за отглеждане на марихуана

Варненският апелативен съд потвърди определения от Окръжен съд – Варна домашен арест спрямо обвиняем за отглеждане на марихуана в наркооранжерия в с. Бенковски. Петър Я. и синът му са привлечени към наказателна отговорност за това, че в съучастие са произвеждали и държали с цел разпространение наркотични вещества в особено големи размери.

Деянието е извършено в оранжерия във варненското село Бенковски. От имота са иззети над 400 растения, повече от 100 килограма суха тревиста маса и оборудване за преработката й.

Мярката за неотклонение на Петър Я. е предмет на разглеждане от въззивния съд за втори път, след като на 19 май той задържа под стража 60-годишния мъж. На 8 октомври Окръжният съд е уважил молбата на Петър за домашен арест, но прокуратурата атакува това определение. Основният мотив в протеста на държавното обвинение е, че е неуместно обвиняемият да търпи домашен арест на адреса, на който е извършена престъпната дейност, тъй като се създава предпоставка за закононарушение. Стойността на иззетото количество забранени вещества Апелативната прокуратура оценява на над 650 000 лв.

Защитата на мъжа припомни, че според практиката на Европейския съд за правата на човека, рискът обвиняем да се укрие намалява пропорционално на срока за задържане, който в случая е 5 месеца. Освен това в промишления имот, обект на разследване, обвиняемият е осъществявал производствена дейност.

Апелативният съд счете протеста на прокуратурата за неоснователен. Съдебният състав сподели доводите на първата инстанция, която правилно е преценила, че след 5 месеца мярката за неотклонение трябва да бъде изменена в по-лека. Изминалият период дава основание на въззивния съд да приеме, че вероятността от извършване на престъпление е сведена до минимум. Извършени са голяма част от действията по разследването и е отнета възможността обвиняемият да извърши престъпление против правосъдието – той не би могъл да укрие доказателства, тъй като те са иззети и са предмет на експертизи. След намаляването на тази опасност, целите на мерките за неотклонение могат да бъдат изпълнени и чрез домашния арест.

Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди домашния арест на Петър Я., обвинен в отглеждане и държане на наркотици, е окончателно.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии