Осъден в Турция ще бъде екстрадиран, за да изтърпи наказанието си в южната ни съседка, реши Апелативният съд

Апелативният във Варна потвърди решение на Окръжния съд в Търговище за допускане на екстрадицията на Ешреф К.

Турция иска предаването му, за да изтърпи наложено наказание лишаване от свобода за срок от 15 години за изнасилване на собственото му дете. Присъдата е влязла в сила през 2014 г. Ешреф е роден в България, изселник е в Турция и е неин гражданин. Турските власти му позволили да пътува до нашата страна по семейни причини, но той не се върнал там. Установил се в търговищко село. Бил обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Прокуратурата в гр. Бурса е отправила искане за предаването му. Според Окръжен съд – Търговище молбата за екстрадиция е основателна. Извършеното деяние е престъпление и по българския закон.

Производството пред въззивната инстанция е по жалба на исканото лице. Представителят на Апелативната прокуратура се солидаризира с решението на първоинстанционния съд. Защитата поиска от съда да откаже екстрадиция, защото е възможно издирваният да бъде подложен на изтезания и унизително отношение. Освен това твърди, че Турция не е представила достатъчно гаранции за спазване на правата му. Съдът бе помолен са вземе предвид влошеното здравословно състояние и възрастта на 66-годишния Ешреф.

Като уточни, че разклатеното здраве според закона не е основание за отлагане на екстрадицията, но не бива да бъде подлагано на риск, съдебният състав в предходното заседание назначи съдебно-медицинска експертиза.  Целта бе да се прецени евентуален риск при транспортирането на турския гражданин. Според заключенията на вещите лица, няма медицински пречки лицето да бъде транспортирано или конвоирано в страната или извън нея.

Пред Апелативния съд осъденият изрази желание да остане в България.

Съдебният състав потвърди решението на Търговищкия окръжен съд, защото не са налице законови основания за отказ или отлагане на екстрадицията. Въззивната инстанция отказа да постанови домашен арест и потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на издирвания от турските власти Ешреф К.

Решението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.

 


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии