Ученици от СУ “Гео Милев” обсъждаха кариери за бъдещето

Кои са професиите на бъдещето и  връзката между образованието и потребностите на пазара на труда в следващото десетилетие  са темите, които обсъждат днес ученици  от Средно училище „Гео Милев“. Те участват в обучение на тема „Тенденции в кариерите на бъдещето“, в партньорство със  Сдружение „С грижа за младите“, с финансовата подкрепа на Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“.

Проучванията  показват, че  близо 70 процента  от  младите  хора  в  България  са  сред  най‐късно  влизащите  в  пазара  на  труда  в  сравнение с другите държави от ЕС.

Как образованието помага на младите хора да се реализират на трудовия пазар, отговаря ли то на  динамичните промени и тенденции, кои са актуалните професии- това  са темите на които търсят отговор учениците от специалност „Рекламна графика“, по време на обучението.

Те изгледаха специално подготвен от екипа на БНТ2  кратък филм по темата. Учениците научиха за възникването на хибридните професии, които съчетават поне две класически дисциплини, за роботизацията на професиите, за новосъздадената професия специалист  по присъствието на  търговската марка/бранд/ в социалните мрежи  и др.

Акцентът е върху предприемачеството и упражняването на свободните професии, така наречените фрийланс услуги. Терминът се употребява за всички независими специалисти, които се ангажират само за извършването на определен проект или дейност и сами определят колко време и кога да работят.  Епидемията от  COVID 19  показа, че развитието на интернет технологиите  прави  този тип заетост  достъпна и все по-популярна. Новите тенденции изискват и други умения- добра организираност, висока компютърна грамотност, комуникативни умения.

Целта  е освен да получат  актуална информация, младите хора да осъзнаят, че ученето продължава през целия живот. Учениците трябва да изградят нагласи, които да ги превърнат в активни и търсещи своята реализация млади хора.Те трябва да  са гъвкави и да развиват своите компетенции като следват тенденциите в развитието на професиите и търсенето на пазара на труда.

 


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии