Отпада PCR теста след 14-днева карантина, обмислят да я намалят на 10 дни

Отпада тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб. Причината за въвеждане на новото правило е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям. Това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев поясни, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

“Направили сме проучвания в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15 ден стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа”, допълни д-р Пенчев.

Според данни на Европейския център по контрол на заболяванията, България е на 24-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от COVID-19 в Европа. У нас от COVID-19 се разболяват 43-ма на 100 000 души население. Смъртността е 1,9 на 100 000.

Преди това здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че няма да се затягат мерките. “Искам да кажа на българските граждани да бъдат абсолютно спокойни, защото не се налага затягане на мерките срещу COVID-19”, заяви проф. Ангелов. Продължава контролът за спазването на наложените вече мерки.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии