Издирван от румънските власти за изтърпяване на присъда за трафик на мигранти остава в ареста

Варненският апелативен съд потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на българин, осъден за трафик на хора в Румъния. Властите в северната ни съседка искат екстрадицирането му. През май 2019 г. 41-годишният български гражданин е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Съдът в Констанца е признал вината му за това, че на 28 октомври 2017 г. е организирал транспорта на двама турски граждани през ГКПП Остров –  Силистра, с цел получаване на материални облаги. От наложеното му наказание лишаване от свобода за срок от 2 години са останали за  изтърпяване 1 година 6 месеца и 2 дни. Престъплението, за които Георги е издирван е наказуемо и по българското законодателство.

Според защитата на задържания само фактът на осъждане не е достатъчен, за да се изведе опасността от укриване или извършване на престъпление. Напротив, той е получил присъдата от румънския съд миналата година, но не се е укривал. Негово психическо заболяване изисква ежедневна грижа, гарантираща приема на лекарства.

Представителят на Апелативната прокуратура настоя съдът да остави жалбата без уважение. Заболяването на задържания може да се осъществява в условията на местата за лишаване от свобода, в които работят компетентни медицински лица.

Съставът на Апелативния съд прецени, че изложените от защитата съображения в жалбата и по време на съдебното заседание не са относими с характера на производството за определяне на мярка за неотклонение. Единственото обстоятелство, свързано с тази процедура, е медицинската документация, която указва диагноза и назначено медикаментозно лечение. Няма данни обаче, че терапията не е съвместима с най-тежката мярка за процесуална принуда. Затова въззивният съд потвърди определението на първата инстанция, постановила задържане под стража за издирвания от румънските власти Георги П. Спрямо него предстои процедура по същество за изпълнение на Европейската заповед за арест и евентуалната му екстрадиция, искана от румънската държава.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

 


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии