Апелативният съд във Варна потвърди ареста на обвиняем за теглене на пари от чужда дебитна карта

Обвиняем за теглене на пари от чужда дебитна карта ще продължи да търпи най-тежката мярка за неотклонение, по силата на определение на Варненския апелативен съд. Въззивната инстанция отхвърли жалбата му с искане за домашен арест.

Даниел М. е в ареста от 4 месеца. Той е бил привлечен под наказателна отговорност за това, че на 12 юни при условията на продължавано престъпление е използвал платежен инструмент без съгласието на титуляра – изтеглил е сумата от 1770 лв. Разследването е започнало след като от лек автомобил била установена липсата на лични вещи, инструменти и портмоне с документи. Даниел направил опит да плати с чуждата карта на бензиностанция. Към досъдебното производство е приобщено и друго – за сходно деяние, извършено на 1 март. И двете престъпления са извършени в изпитателния срок на присъда от 2019 г. Даниел М. има втора влязла в сила присъда – също за използване на неистински платежен инструмент.

Защитата на обвиняемия увери, че няма опасност той да се укрие или извърши престъпление, ако мярката за неотклонение домашен арест се контролира с електронно наблюдение. А така той ще може да се грижи за майка си и болния си брат. Според прокуратурата обаче спецификата на престъплението показва, че обвиняемият може да извърши идентично по електронен път от дома си.

И пред Апелативния съд не беше оспорено наличието на обосновано предположение, че Даниел е извършил деянието, а само рисковете той да се укрие или извърши престъпление. Горната инстанция сподели изводите на Варненския окръжен съд, оставил без уважение искането за промяна на мярката за неотклонение. При две предходни осъждания и настоящият съдебен състав счита, че целесъобразно спрямо обвиняемия за теглене на пари от чужда дебитна карта е задържането му под стража. Изложените доводи за семейното положение на Даниел М. не са достатъчни обстоятелства за изменение на мярката за процесуална принуда.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии