Национална конференция в Регионална библиотека-Варна

На 5 и 6 октомври 2020 г. Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна организира национална конференция, посветена на проблемите на четенето сред младите хора – „Децата, училището, книгите и библиотеката”.

Конференцията отбелязва 90 години от обособяването на Детски и средношколски комплекс във Варненската библиотека и е част от диалога за проблемите на младите хора, знанието и подкрепата на детското развитие.

Участниците в конференцията – специалисти с различен поглед върху четенето и младата аудитория – библиотекари, учители, журналисти, писатели, издатели ще споделят опит и успешни практики как да провокираме интерес към книгите и четенето сред младата аудитория. Стремежът ни е заедно в дискусия да очертаем проблемите на младежкото четене и осмислим нови идеи за възпитание и изграждане на читатели.

Конференцията обединява в цялост спецификите на четенето според възрастовите разграничения на децата:

  • 0 – 7 год. – Инициативи, свързани с първия досег с книгата;
  • 7 – 11 год. – Модели за работа, свързани с четенето в начално образование – училищната библиотека, неправителствени организации, конкурсите за художествено творчество и пр.;
  • Тийн зона – Библиотека и училище – уроци в библиотеката, фестивали, фенове и прояви, „четене от екран”и пр.;
  • Да пораснеш с библиотеката и книгите.

Съпътстващи събития:
Изложби: “Съкровищница на идеи”, Творчески дом на БАН – Варна; “Златните дни на детството” – съвместно с РИМ Етнографски музей Варна – детски игри и забава от първата половина на XX в., Регионална библиотека “Пенчо Славейков”,бул. Сливница 34, фоайе

Конференцията ще се проведе при спазване на строги противоепидемични мерки.

Програмата може да видите на страницата на библиотеката.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии