Левон Хампарцумян е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на ИУ – Варна

Левон Хампарцумян беше удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Икономически университет – Варна за изключителния му принос и активна дейност за развитието на банковата система в България. Тържествена церемония за присъждането се състоя на 1.10.2020 г. като част от събитията за отбелязване на 100-годишния юбилей на първото висше икономическо училище в България. Присъстваха много официални гости, сред които консули, ректори на висши училища, представители на областната и общинската администрации, партньори, преподаватели, студенти.

Левон Хампарцумян получи почетен медал, диплом на латински език и почетния знак на ИУ – Варна, които му бяха връчени от ректора проф. д-р Евгени Станимиров.

Доц. д-р Радан Мирянов – зам.-ректор по интернационализация, запозна аудиторията с богатата биография на Левон Хампарцумян.

По традиция почетният „доктор хонорис кауза“ произнесе академично слово пред аудиторията. „Аз съм изключително  развълнуван и благодарен за удостояването ми с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на ИУ – Варна.  През годините съм имал множество предизвикателства и винаги ми е било приятно да бъда в академична среда… Ние трябва да направим така, че образованието да стане култ, а младите хора да са по-образовани и по-конкурентноспособни на пазара на труда. Реиндустриализацията ще бъде ключова за Европа и на младежите предстои да направят това. Трудните времена раждат силни хора и естествени лидери. Затова надеждата ни сега е в младите хора…“ – заяви г-н Хампарцумян.

Той написа своето послание в почетната книга на ИУ – Варна: „На всички преподаватели и студенти от ИУ – Варна пожелавам здраве, академичен и личен успех.“

Левон Хампарцумян започва трудовата си биография като научен сътрудник в ЦИИТ (Централен институт за изчислителна техника) през 1980 г. в областта на производството на ИТ (изчислителна техника). Притежава 6 авторски свидетелства. Бил е съдружник и изпълнителен директор в Българска одиторска компания, асоциирана с Coopers & Lybrand от 1992 г., където ръководи и координира проекти в приватизацията и реструктурирането на промишлени предприятия в България и страни от ОНД; директор “Управленско консултиране” в Coopers & Lybrand и “Развитие на бизнеса и управленско консултиране” в Price Waterhouse Coopers; директор за развитие на бизнеса и управленско консултиране в Ernst&Young AFA.

От април до декември 2000 г. е заместник-министър на икономиката, отговорен за управлението на държавното участие, финансовия контрол, приватизацията и реституцията, концесиите и минералните суровини и за социално партньорство. В периода 2000 – 2001 г. е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. От 2001 г. е Председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на “Булбанк” АД. При неговото управление банката печели редица авторитетни награди на международни и национални финансови издания.

Левон Хампарцумян е обявен за “Банкер на годината” от списание “Finance Central Europe” през 2005 г., “Мениджър на годината” от списание “Мениджър” през 2006 г. и “Банкер на годината” от вестник “Банкеръ” за 2007 г. През 2007 г. фондация „Атанас Буров“ му присъжда наградата „Буров“ за банково управление. Банкерът е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stella della Solidarietà Italiana) и получава титлата „комендаторе“ от президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г. През 2012 г. е удостоен с наградата „Мениджър на годината“. През 2014 г. е отличен от Принца и Велик магистър на Суверенния орден на Малта фра Матю Фестинг с кавалерски орден за заслуги с ранг Велик офицер (Grand Officer pro Merito Melitensi). През 2017 г. е обявен за „Банкер на Централна и Източна Европа“ от международното издание EMEA Finance. През 2018 г. в. „Банкер“ го отличава с приза „Банкер на годината“.

Левон Хампарцумян е почетен консул на Канада в България (от 1997 г.), председател на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки и заместник председател на Управителния съвет на “Борика” АД, управител на “Международен банков институт” ООД, член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, София (от 1994 г.) и член на Настоятелството на Американския университет в България.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии