Варненско читалище се превръща в модерен морски образователен център

В читалище в кв. „Галата“ ще бъде обособен модерен морски образователен център за деца и ученици, стана ясно на пресконференция в Областния информационен център-Варна. Новата инвестиция е част от проекта „Създаване на морски образователен център, обновяване и оборудване на НЧ „Васил Левски – Галата 1927“, гр. Варна“. Той се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020г. чрез Местна инициативна рибарска група „Варна, район Аспарухово-Белослав-Аксаково“. Бюджетът на проекта е 382 676, 57 лв. без ДДС, 100% безвъзмездна финансова помощ. Бенефициент е Община Варна, район „Аспарухово“.

Морският образователен център ще бъде разположен на първия етаж в Народно читалище „Васил Левски- 1927“ в кв. „Галата“. Идеята е той да събира млади хора с интерес към морските науки. Капацитетът му ще бъде 10 места. Децата, които ще го посещават, ще бъдат подбирани от ръководството на читалището, обясни Росица Борисова – ръководител на проекта. С европейските средства ще бъде направен ремонт на фасадата на читалището, всички зали и помещения ще бъдат обновени. Ще бъдат доставени обзавеждане и компютърно оборудване за морския център, ще се осигури достъпна среда за хора в неравностойно положение. Предстои реновиране на концертната зала, сцената и балкона, санитарните възли. Предвидени са подмяна на осветлението и вратите и полагане на нови настилки.

През септември е избрана фирма изпълнител и строително-монтажните дейности вече са започнали. Очаква се те да приключат в края на тази година, а морският образователен център да отвори врати в началото на 2021г.

 

Сподели
Share