ВСУ “Черноризец Храбър” откри своята 30-та учебна година

Варненският свободен университет “Черноризец Храбър” откри учебна 2020 / 2021 г., в която ще отбележи 30-годишнината от създаването си. Специален гост на церемонията бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Събитието уважиха кметовете на Общините Варна, Смолян и Рудозем – Иван Портних, Николай Мелемов и Румен Пехливанов, областният управител на област с административен център Варна Стоян Пасев, генералният консул на Руската Федерация във Варна Владимир Климанов, председателят на Съвета на ректорите и ректор на СУ “Св. Климент Охридски” – проф. д.ф.н. Анастас Герджиков, ректорите на варненските университети – проф. д-р Валентин Игнатов – ректор на МУ – Варна “Проф. д-р Параскев Стоянов”, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ “Н.Й. Вапцаров”, проф. д-р Евгени Станимиров – ректор на Икономическия университет – Варна, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев – ректор на Техническия унивреситет, доц. д-р Тодор Радев – ректор на Висшето училище по мениджмънт, директори на средни училища, председателите на Апелативния и на Административния съд – д-р Ванухи Аракелян и Елена Янакиева, Георги Стойчев – председател на Институт „Отворено общество“, представители на социалните партньори и работодатели, които имат отношение към университета.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави ръководството, преподавателите и студентите за приноса им към 30-годишното израстване и утвърждаване на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” като добра образователна институция. “ВСУ “Черноризец Храбър” оформя и завършва цялостния университетски профил на Варна – истински унивреситетски град, в който може да видим всички области на висше образование и пълния професионален профил”, каза министърът. Той се обърна към кметовете от Родопския регион и подчерта подкрепата им за филиала на университета в Смолян.

На първокурсниците министър Вълчев пожела да намерят във Варненския свободен университет мятото, което ще им помогне за личностното развитие, да бъдат знаещи и можещи хора, да продължават да учат през целия живот.

С приветствие към студентите се обърнаха доц. д-р Красимир Недялков – президент на ВСУ “Черноризец Храбър” и ректорът проф. д-р Петър Христов. Благослов за здрава и успешна година направи отец Василий Шаган.

Веднага след това започна Откритото съвместно заседание на Настоятелството, Академичния съвет и Студентския съвет: “ВСУ “Черноризец Храбър” по пътя на  модернизацията на висшите училища. Представена бе Концепцията за развитие на Варненския свободен университет в контекста на изпълнението на целите на проекта за Стратегия за висше образование 2020 – 2030 г. Поставени бяха редица въпроси и проблеми. В последвалата дискусия се включих ректорите на висшите училища, студенти, кметове и представители на социалните партньори.

Варненският свободен унивреситет посреща учебната 2020 – 2021 с напълно обновени учебни планове и програми. Учебното съдържание е персонализирано и отчита потребностите и възможностите на всеки студент, а методите на преподаване и учене съчетават традиционни и дигитални образователни технологии.

Студентите в професионалните направления “Администрация и управление”, “Икономика”, “Информатика и компютърни науки” и “Психология” могат да избират между шикопрофилна подготовка с придобиване на втора специалност или задълбочаване на специализираната подготовка в рамките на обучението си в университета и без промяна на таксата.

Част от новата академична философия на ВСУ „Черноризец Храбър“ и е подобряване на качеството и достъпността на образователните услуги, чрез интегриране в единен образователен модел на аудиторно обучение на студентите с практическо обучение и работа в партньорски организации. Идеята е заложена в проекта „Образование в партньорство“, който стартира пилотно за студентите от бакалавърските специалности в професионалните направления „Строителство на сгради и съоръжения“, „Информатика и компютърни науки“ и „Психология“.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии