Тържествен Академичен съвет с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев

Тържествено заседание на Академичния съвет на Икономически университет – Варна по случай вековния юбилей на висшето училище се проведе на 28.09.2020 г. В него участва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров запозна министъра и присъстващите членове на съвета с постигнатите резултати от дейността на университета, свързани с дигитализацията и предприемачеството, както и с бъдещите инвестиционни проекти. Той сподели, че ИУ – Варна първи в България реализира идеята за „споделени ресурси“, като отвори за свободен достъп 6000 дигитални библиотечни единици. Последваха го Русенският университет и Националната библиотека. Обучението се осъществява в 1700 виртуални аудитории /над 6000 виртуални срещи/ с обединяване на двете платформи „Мудъл“ за електронно обучение. Доразвита е функционалността на информационната система; интегрирани са новите софтуерни решения с работещата информационна система, в т.ч. вход в WebStudent (Студентско състояние), E-leam, Moodle, Ue-Vama.Bg, система за електронни изпити по унифициран метод за студенти и преподаватели. Освен това ИУ – Варна стана естествен център за представяне на IT решения с ежегодния практически формат „IТ иновации във висшето образование. Съвременни решения за дигиталната трансформация на учебния процес и административните дейности във висшите училища”.

Университетът продължи да се развива като един от центровете по предприемачество в България с тясно сътрудничество с бизнеса. Кариерният център доизгражда технологично инфраструктурата си и сме отново първият университет, който: 1) от няколко месеца активно записва електронни визитки на своите студенти, 2) първи в България изготви дигитални спортно-тренировъчни инструкции в 70 часа видео за нашите студенти, 3) силно се разшири обхватът на системата UEBN, като се задълбочи партньорството с бизнеса (над 1970 бизнеси, над 16000 ползватели, около 800 експерти от бизнеса); 4) Отново ИУ – Варна е единственият университет в България, който в пандемична среда обучава британски студенти с отдалечен достъп – ние направихме обучение по модул на студенти от Нотингам и организирахме дигитално практическото им обучение в няколко компании на територията на Варна и региона; 5) Осъществихме партньорство с университети Станфорд и Санта Клара (Калифорния) и проведохме събития, свързани с предприемачеството; 6) Започнахме пилотен проект по изграждане на Медийно университетско студио, което въвлича представители от бизнеса като лектори по актуални теми, свързани с образователния процес.

Освен това ИУ – Варна разработи два проекта, свързани с цялостната дигитализация на университета: 1. Изграждане на високотехнологичен дейта център и модернизиране на съществуващата компютърна мрежа на територията на висшето училище; 2. Изграждане на структурно-кабелна система (СКС) за нуждите на университета.

Министър Вълчев благодари за възможността да сподели част от емоцията на тържествата по случай 100-годшнината на ИУ – Варна. „Гордея се, че съм възпитаник на ИУ – Варна. Благодаря на всички преподаватели, с които съм работил, за това, че са ми помогнали да се изградя като личност! Поздравления за всички Вас, че сте носители на тази вече едновековна история на университета. ИУ – Варна има своето запазено място в системата на българското висше образование както в миналото, така и в бъдещето. Вие сте призвани да го утвърждавате, да го развивате, да носите тази тежка отговорност, която сте наследили от преподавателите преди Вас и трябва да я предадете на идващите след Вас. Аз съм радостен да видя, че Вие носите тази отговорност със съзнанието на собственик – все едно, че Вие сте го създали това висше училище, а не навсякъде е така. Тук през последните 20-25 години имаше последователни решения, които доведоха до положително натрупване на усилия и съответно – до резултати.“ – обърна се към Академичния съвет министър Вълчев. Ректорът проф. д-р Евгени Станимиров му връчи почетния плакет на ИУ – Варна.

Също на 28.09.2020 г. преди тържественото заседание на Академичния съвет ректорският екип се срещна и с народния представител от ПГ на ПП ГЕРБ Таня Петрова, която поднесе поздравителен адрес по повод 100-годишния юбилей на университета. Според нейната оценка ИУ – Варна предоставя на своите студенти „качествено и модерно образование, гарантиращо им отлична професионална реализация и даващо им широки перспективи за развитие“.  Академичното ръководство и г-жа Петрова обсъдиха потенциални ефекти от политиката за финансиране на училищното и висшето образование, дигитализацията и иновациите в университетите, разработването на стимули на национално равнище за по-широко „отваряне“ на бизнеса към научните изследвания.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии