Варненският апелативен съд върна на първата инстанция делото за контрабанда на над 16 тона прекурсори

Апелативният съд отмени присъдата на първоинстанционния Окръжен съд – Варна и върна за ново разглеждане делото за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материал за производство на синтетични наркотици.

На подсъдимата скамейка бяха нидерландските поданици Роберт П. и Курт М. Окръжният съд им бе присъдил „лишаване от свобода“ за срок от по 10 години и глоба в размер по 100 хиляди лв., заради това че в периода януари 2017 – март 2018 г. са пренесли през Митнически пункт Пристанище Варна – Запад 16 222,5 тона прекурсори. Предметът на контрабандата е в особено големи размери – според първата инстанция, на стойност 5 989 762,88 лв. и представлява особено тежък случай. Чуждите граждани са били оправдани в извършване на контрабандата до пълния размер на обвинението на стойност 225 640 000 лв.

Апелативният съд стигна до извода, че в хода на първоинстанционното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които настоящата инстанция не може да отстрани. Това дава основания за отмяна на постановената присъда.

Част от констатираните нарушения са свързани с липсата на задължителен превод на присъдата и мотивите на владения от подсъдимите език. Това е ограничило процесуалните им права. Друг пропуск е, че мотивите не са достатъчно съдържателни и са противоречиви по отношение стойността на веществата и на посредствените извършители, които са свидетели по делото.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че веществата били пренесени с кораби от Виетнам и Китай. Прекурсорите PMK – 4 297,5 тона и APAAN – 4 400 тона, и  материал за производство  на наркотични вещества APAA – 7 525 тона били декларирани като почистващ препарат и киселина. При разследването били извършени две „контролирани доставки“ до крайния получател в Нидерландия и до склад край София. Властите в Нидерландия и Испания установили нелегални нарколаборатории на адресите, за които били предназначени две от пратките.

Решението, с което Апелативен съд – Варна отменя присъдата на Окръжния съд и връща делото за ново разглеждане от друг негов състав, не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии