21 двойки с репродуктивни проблеми във Варна ще получат финансова помощ от общината

smart

21 двойки от Варна с репродуктивни проблеми ще бъдат финансово подпомогнати от общината, реши комисията по здравеопазване към Общинския съвет. 12 от семействата ще получат по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, а останалите 9 двойки – по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации. Общата гласувана сума е в размер на 60 000 лв. Четири от молбите бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Варна.

Членовете на комисията одобриха също еднократни помощи за лечение на 95 варненци на обща стойност 32 600 лв. На 33 души беше отказана помощ, тъй като те са предоставили непълна документация или не отговарят на критериите за подпомагане.

На днешното си заседание общинските съветници дадоха съгласието си за изграждане на асансьорна уредба в ДКЦ V – единственото общинско здравно заведение от извънболничната помощ, което не разполага с асансьор. След направено проучване е установено, че за цялостното строителство – проектиране, изкопни работи, изграждане на клетка, надзор, оценка за съответствие, такси, както и естакаден подстъп към сградата, ще са необходими около 75 000-80 000 лева.   Съветниците дадоха положително становище за отпускане на 15 000 лв. за стартиране на дейностите, а останалите средства да бъдат заложени в бюджета на Община Варна за 2021 г. Окончателното решение ще бъде взето от местния парламент.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии