Условни наказания за двама подсъдими за държане с цел разпространение наркотични вещества, използвани като „лекарство”

Апелативен съд – Варна намали наказанията на двама подсъдими, държали с цел разпространение наркотични вещества за „медицински цели“. Росен К. и Кирил Д. преработвали марихуана в конопено масло. Това научаваме от пресцентъра на Апелативен съд-Варна.

За да подпомогне лечението си след катастрофа, Росен К. започнал да се интересува от алтернативни методи – производство на хашишово масло. След като проучил способите, закупил суровина и оборудвал част от имота си. Впоследствие се договорил с Кирил Д., че той ще произвежда, а приятелят му ще търси клиенти. Дозите разпределяли в спринцовки по 10 кубика, а цената зависела от количеството и купувача – между 1200 лв. и 1600 лв. Част от субстанцията преработвали в крем. Предлагали дозите на хора със заболявания. Откритите хашишово масло и течност със съдържание на тетрахидроканабинол били на стойност 14 013, 75 лева. Заради наркотичното си действие, тези вещества нямат законна употреба. Приложението им и в медицината у нас е забранено.

Двамата подсъдими са признали фактите от обвинителния акт и делото е разглеждано при съкратено следствие. Окръжен съд – Варна е присъдил на Росен лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца и глоба в размер на 6 хиляди лв., а на Кирил – 4 години и глоба от 10 хиляди лв. След като присъдата беше обжалвана пред Апелативния съд, втората инстанция намали наказанието на Кирил Д. на 4 години, които редуцира до 2 години и 8 месеца и отложи изтърпяването с 5-годишен изпитателен срок. Ефективната присъда на Росен К. е изменена в условна, като изтърпяването е отложено с 5 години. Глобата на Кирил е намалена на 6 хиляди лв. Двамата трябва да провеждат задължителни срещи с пробационен служител.

В мотивите на решението си въззивният състав не споделя становището на първата инстанция за по-висока отговорност на Кирил. Свидетели признават, че те са проявявали инициатива да го търсят, а не обратното. Съдът не открива съществена разлика в приноса на двамата подсъдими. Настоящият състав не счита, че производството на наркотично вещество е по-малко общественоопасно от разпространението. Затова наказанията за подсъдимите трябва да са еднакви. Тази инстанция отчита и некомерсиалните им подбуди: да помогнат на хора с тежки заболявания. В решението съдът цитира Резолюция на Европейския парламент от 2019 г. за използването на канабис за медицински цели. Според документа, вещества от вида на конопа имат приложение в хуманната медицина и изследванията трябва да се регламентират и засилят, за подобряване състоянието на хора, за които досега няма адекватно лечение.

Втората инстанция намира, че може да наложи условно осъждане. И двамата подсъдими са в зряла възраст – Кирил е на 55 години, а Росен – на 52. Имат здравословни проблеми и семейства, за които се грижат. Отнасят се критично към стореното. Ще осъзнаят по-добре извършеното, ако не са изолирани от обществото.

Като се съобрази с разпоредбата на НПК, че при условна присъда, мярката за неотклонение се отменя или се заменя с най-леката, Апелативният съд определи на Кирил Д. и Росен К. „подписка“.

Решението може да се обжалва и протестира пред ВКС.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии