От днес започва 38-то издание на Фестивала „Златна роза“

Днес, 24 септември, във Варна стартира 38-то издание на най-стария и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“. Фестивалът тази година ще представи най-новите български филми от 24 септември до 1 октомври 2020г. Домакин на събитието е Фестивален и конгресен център Варна, а филмите ще могат да бъдат гледани и онлайн.

Фестивалът има сериозни традиции в българската кинематография като първото му издание е през далечната 1961 год. Стартът е тази вечер с копродукцията „Пари” с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти Чучков брадърс и с финансовото участие на Националния филмов център.

Първа прожекция очаква зрителите и дългоочаквания „Пепел върху слънцето“. Лентата е режисьорски дебют на Богомил Калинов, а главните роли са поверени на Юлиан Вергов и Силвия Петкова. Прожекцията е на 29 септември от 16:00 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна.

В конкурсната програма са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени с подкрепата на Националния филмов център и с частни средства в последната година.

Продължава и 17-тото издание на най-големия фестивал за късометражно кино в района, и единствен по рода си в страната, IN THE PALACE International Short Film Festival. Зрителите могат да видят 128 филма, разделени в пет програми.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии