Остават в ареста четирите израелки, обвинени в кондрабанда на упойващо растение

Варненският апелативен съд разгледа жалбите на четири гражданки на Израел срещу постановените им от Окръжен съд – Варна най-тежки мерки за неотклонение и потвърди задържането им под стража.

Цофия Й. – на 21 г., Ривка З. – на 22 г., Бат-ел П. на 22 г. и Одел Ц. – на 23 г., са били задържани на 9 септември при пристигането си на Летище Варна с полет от Тел Авив. Растения с тегло 93 330 кг били разпределена в 5 куфара, оставени на багажната лента. Четирите жени са обвинени, че в съучастие са пренесли през границата тревиста маса – растение кхат, съдържащо наркотични вещества. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 100 до 200 хиляди лв.

В четири отделни производства Апелативният съд изслуша становищата на страните и прецени доказателствата: физико-химична експертиза; справка от Сектор БОП; разпити на обвиняемите и на свидетели; документи от посолството на Държавата Израел; договор за наем на апартамент във Варна, сключен в полза на момичетата.

Според изготвената експертиза, изследваните проби показват наличие на две наркотични вещества: високорисковото катинон и рисковото катин, включени в забранителни списъци.

Именно съдържанието на тези вещества в растенията е сред основанията на прокуратурата да заключи, че е извършена трансгранична контрабанда. По предварителни данни на обвинението, стойността на наркотика е над половин милион евро. Според представителя на Апелативната прокуратура, младите жени са извършили престъплението по користни подбуди, срещу договорено заплащане. А мъжът, организирал пътуването им, преди година е бил задържан в Париж с 37 кг  кхат. Цитирани бяха данни, според които израелски граждани често внасят кхат в Западна Европа. От началото на годината 73 израелски граждани са арестувани в ЕС за пренос на упойващата трева.

Защитата на четирите чужденки оспори извършването на контрабандата, с мотива, че товарът не е преминал през митническата граница на страната ни. Деянието е останало във фазата на опита: момичетата самоволно се отказали от намеренията си да внесат растението и не взели куфарите си. Според адвокатите, след като експертизата не дава информация за концентрацията на забранените активни вещества в иззетите растения, не може да се заключи, че е нарушен законът. Израелските гражданки са с чисто съдебно минало и нямат криминални регистрации.

Пред съда Цофия, Ривка, Бат-ел и Одел изразиха желание да напуснат ареста, защото не са удовлетворени от хигиената и порядките, а храната не съответства на изискванията на религията им.

Съдът прецени, че са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление и съпричастността на четирите жени. В тази посока са доказателствата: 93 кг от растението кхат; показанията на митнически служители и обясненията на обвиняемите, които признават, че са ги пренесли. Съдебният състав намира, че няма опасност при по-лека мярка за неотклонение момичетата да извършат престъпление, но може да се укрият от наказателно преследване. Законът допуска, че този риск съществува при повдигнато обвинение за престъпление, наказуемо с над 10 години лишаване от свобода. Още повече, че момичетата са граждани на държава извън ЕС, нямат постоянен адрес у нас и е вероятно да напуснат България. Настоящатата инстанция съобрази, че растението кхат не е е забранено в Израел, притежанието му там не е престъпление и не се наказва.

Решенията на Апелативния съд бяха взети с особено мнение на председателя на съдебния състав, който счита, че най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо четирите израелски гражданки, обвинени в контрабанда на наркотици, би могла да се замени с домашен арест.

Определенията не подлежат на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии